Τα Νέα Μας

Δείτε άρθρα, δημοσιεύσεις και νέα της Orbit Systems

Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επηρεάσει το μέλλον
των συστημάτων ασφαλείας

Μια ιστορική αναδρομή, μια αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας και των σύγχρονων απαιτήσεων και μια πρόβλεψη για το μέλλον με στόχο να κατανοήσουμε την εξέλιξη των τεχνολογιών των συστημάτων ασφάλειας και να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία τους για την Ελληνική αγορά και όχι μόνο.

“Ασυμβατότητα¨

Αρχές της δεκαετίας του ’90 τα συστήματα ασφαλείας είχαν πάρει την πρώτη τους μορφή αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της εποχής στο μέτρο του δυνατού. Έτσι, είχαμε συστήματα συναγερμού, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, κάμερες με matrix τεχνολογίες, BAS συστήματα για αυτοματισμό κτιρίων, όλα με ένα κοινό χαρακτηριστικό “ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ”

Η τεχνολογία των δικτύων -βρισκόμενη ακόμα στα σπάργανα- έψαχνε την καθιέρωση ενός σταθερού προτύπου. Κάθε εγκατάσταση που πραγματοποιούνταν ήταν και ένας αγώνας ενοποίησης όσων περισσότερων συστημάτων ασφαλείας ήταν εφικτό, γεγονός που οδηγούσε σε έναν μόνο δρόμο, “πατέντες”.

Modem ..μπιιπ…μπιιπ..

Τέλος του ’90,  αρχίζει να φαίνεται ένας κοινός δρόμος μεταφοράς δεδομένων μέσω της τηλεφωνίας. Όσοι από εμάς βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία, θυμούνται τον χαρακτηριστικό ήχο της σύνδεσης του modem, κάτι μεταξύ κλήσης σε διαστημικό σταθμό και εφόδου εξωγήινων όντων.

Χθες “Internet

Η επόμενη δεκαετία αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη των δικτύων, αφού το internet και η κινητή τηλεφωνία ενθρονίστηκαν με λαμπρότητα στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, ο κλάδος ανάπτυξης λογισμικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονταν σε μια αέναη ανάπτυξη.

Μετά το 2010, άρχισαν πια να παγιώνονται τεχνολογίες σε τομείς όπως η μεταφορά δεδομένων μέσω διαδικτύου και η ανάπτυξη λογισμικού. Η ισχυροποίηση της επεξεργαστικής ισχύος των μικροϋπολογιστών, η εφαρμογή του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού (object oriented programming), η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και των έμπειρων συστημάτων καθώς και  η χρήση τεχνολογίας νευρωνικών δικτύων (neural nets) οδήγησαν την ανθρωπότητα σε άλλους τεχνολογικούς δρόμους. Τα πανεπιστήμια και οι εταιρείες αξιοποίησαν  και μετεξέλιξαν τη συμπυκνωμένη γνώση δεκαετιών, το  δε καταναλωτικό κοινό την υποδέχθηκε με «ανοιχτές αγκάλες».

Σήμερα “Εικόνα”

Το τοπίο της τεχνολογίας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο. Ακολουθεί τις τάσεις και τις επιταγές των καιρών και είναι δύσκολο να πεις ότι αύριο δεν θα εμφανιστεί κάτι τόσο νομοτελειακό που θα αλλάξει τον ρου της τεχνολογίας.

Αναγνωρίζουμε ωστόσο, την τάση ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του σήμερα και την δύναμη της Εικόνας.

Προϊόντα και τεχνολογίες διαφορετικών κατευθύνσεων συγκλίνουν στην ενοποίηση και ακόμα πιο μακριά, συγκλίνουν στην τεχνολογία και το φυσικό πλεονέκτημα της εικόνας.

Για παράδειγμα, στον κτιριακό σχεδιασμό θεωρείται αναγκαία πια η ενσωμάτωση του home automation, με ενεργειακό έλεγχο του κτιρίου, συστήματα συναγερμού, πυρασφάλειας αλλά  και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, CCTV, IoT.

Όλα  αυτά,  κάτω από τον έλεγχο ενός Κέντρου Λήψης όχι μόνο σημάτων συναγερμού & εικόνας αλλά και τηλεμετρικών δεδομένων (θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου ακόμα και ιατρικών δεδομένων) αφού ο πελάτης θέλει να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα τεχνολογία με το μεγαλύτερο όφελος για τον ίδιο, την οικογένειά του και ασφαλώς και την επιχείρησή του.

“Δρέπω Δάφνες¨  ή  Εξελίσσομαι

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε σχέση με την κάλυψη της ανθρώπινης ανάγκης ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας, έφεραν τα ΚΛΣ στο προσκήνιο των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και τα καθιέρωσαν στην συνείδηση του πελάτη ως απολύτως αναγκαίο μέτρο προστασίας.

Κι εκεί που θα έλεγες ότι επιτέλους, όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και ο απλός πολίτης είναι έτοιμος να βάλει στα σπίτια του την σύνδεση με ένα ΚΛΣ γιατί πλέον αναγνωρίζει την ανάγκη και την σπουδαιότητα του στην καθημερινότητά του, αυτό δεν μοιάζει να είναι αρκετό. Η εποχή της εικόνας, απαιτεί “εικόνα”, να “βλέπεις” με τα μάτια του ΚΛΣ και  να ελέγχεις απομακρυσμένα από το κινητό σου.

Η Ενοποίηση πάει περίπατο ?

Οι κατασκευαστές συναγερμών, καμερών και καταγραφικών, αλλά και συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, home automation κ.λ.π,  ενσωμάτωσαν και ενσωματώνουν συνεχώς τις αυξημένες ζητήσεις εικόνας, με αξιοποίηση τεχνολογιών Cloud και ΙoΤ στα προϊόντα τους, για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους και να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Αν και όλοι έχουν τις ίδιες βλέψεις, κινούνται ταυτόχρονα σε διαφορετικά τεχνολογικά μονοπάτια και δεν εφαρμόζουν κοινά πρωτόκολλα για να “συνεννοούνται” μεταξύ τους. Κονταροχτυπιούνται οι κατασκευαστές για επικράτηση και πονοκεφαλιάζουν τα ΚΛΣ για να βρουν την χρυσή τομή.

Ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Οι λύσεις τεχνολογίας δεν είναι απλά μια έκφραση. Είναι αυτό που λέει η λέξη μόνη της,  ΛΥΣΕΙΣ. Εφόσον, υπάρξει  διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας η τεχνολογία παρέχει εργαλεία και δημιουργεί λύσεις. Μπορεί να πρέπει να φύγουμε από την πεπατημένη οδό «ο καθένας μόνος του» και να ενσωματώσουμε το «όλοι για έναν και ένας για όλους» αφού όλοι θέλουν να δημιουργούν έξυπνα συστήματα πρέπει όμως να θέλουν να τα δημιουργούν και κάτω από μια κοινή ομπρέλα τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες κατασκευής συναγερμών παραμένουν σε custom λύσεις μεταφοράς δεδομένων ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να αξιοποιήσουν διεθνή πρωτόκολλα όπως το DC-09 ή το SIA-IP αλλά για την μεταφορά εικόνας ή άλλου τύπου δεδομένων ο δρόμος είναι μακρύς.  Οι εταιρείες με Home Automation από την άλλη,  εκμεταλλεύονται τεχνολογίες IoT, χρησιμοποιώντας περιορισμένα τα διεθνή πρωτόκολλα ενώ οι εταιρείες παραγωγής CCTV εστιάζουν κυρίως σε πρωτόκολλα μεταφοράς εικόνας και μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ενσωματώνουν μεταφορά συμβάντων σε κεντρικό λογισμικό ελέγχου και επιτήρησης.

Έως ότου επιτευχθεί το ζητούμενο της ενοποίησης των τεχνολογιών μεταφοράς κάθε πληροφορίας συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς δεδομένων εικόνας  από τους μεγάλους κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας,  τα ΚΛΣ πρέπει να μετεξελιχθούν, να βρουν τρόπους να ενοποιήσουν οι ίδιοι τις τεχνολογίες και να πάνε ένα βήμα παραπέρα την δουλειά τους.

Μετεξέλιξη – Ανάπτυξη -Αλλαγή – Πρόοδος

Αν δεν αλλάξεις, χάνεσαι: Η φυσική επιλογή όλων των οργανισμών συνοψίζεται σ’ αυτές τις 4 λέξεις.

Εμείς από την άλλη βολοδέρνουμε ανάμεσα στο «σύνδρομο Τουρέτ» της τεχνολογίας αποκτώντας αντανακλαστικά «τικ» σε όσα καταιγιστικά μας συμβαίνουν και δεν τα προλαβαίνουμε, αγωνιώντας να βρούμε τη θεραπεία της τεχνολογικής μας διαταραχής.

Αν αποδεχθούμε την ερμηνεία του φυσικού νόμου του χάους, ότι ύστερα δηλαδή  από κάθε κατάσταση διαταραχής επέρχεται  η ισορροπία,  μετά την αταξία επέρχεται η τάξη, εκτιμούμε ότι η χρυσή τομή αυτής της μετεξέλιξης βρίσκεται στο Λογισμικό.

Για να αποκατασταθεί η τάξη και η ισορροπία στα τεχνολογικά ζητήματα, χρειαζόμαστε έναν συνδετικό κρίκο που θα ενώσει και θα “υποτάξει” μέσω της γνώσης τις δυνάμεις της Εντροπίας που επικρατούν αυτή την στιγμή στον χώρο της τεχνολογίας.

Η ευελιξία, η τεχνολογική δύναμη και οι απεριόριστες δυνατότητες του Λογισμικού, μπορούν να παίξουν τον ρόλο αυτό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τεχνολογιών αιχμής με προστιθέμενη αξία στην ελληνική επιχειρηματικότητα και κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη και ισχυροποίηση των εταιρειών συστημάτων ασφαλείας.

Γεώργιος Σταυριανός
Φυσικός-Αναλυτής Συστημάτων
Γεν. Διευθυντής ORBIT SYSTEMS