Χθες “Internet”
Η επόμενη δεκαετία αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη των δικτύων, αφού το internet και η κινητή τηλεφωνία ενθρονίστηκαν με λαμπρότητα στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, ο κλάδος ανάπτυξης λογισμικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονταν σε μια αέναη ανάπτυξη.
Μετά το 2010, άρχισαν πια να παγιώνονται τεχνολογίες σε τομείς όπως η μεταφορά δεδομένων μέσω διαδικτύου και η ανάπτυξη λογισμικού. Η ισχυροποίηση της επεξεργαστικής ισχύος των μικροϋπολογιστών, η εφαρμογή του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού (object oriented programming), η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και των έμπειρων συστημάτων καθώς και η χρήση τεχνολογίας νευρωνικών δικτύων (neural nets) οδήγησαν την ανθρωπότητα σε άλλους τεχνολογικούς δρόμους. Τα πανεπιστήμια και οι εταιρείες αξιοποίησαν και μετεξέλιξαν τη συμπυκνωμένη γνώση δεκαετιών, το δε καταναλωτικό κοινό την υποδέχθηκε με «ανοιχτές αγκάλες».
Σήμερα “Εικόνα”
Το τοπίο της τεχνολογίας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο. Ακολουθεί τις τάσεις και τις επιταγές των καιρών και είναι δύσκολο να πεις ότι αύριο δεν θα εμφανιστεί κάτι τόσο νομοτελειακό που θα αλλάξει τον ρου της τεχνολογίας.
Αναγνωρίζουμε ωστόσο, την τάση ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του σήμερα και την δύναμη της Εικόνας.
Προϊόντα και τεχνολογίες διαφορετικών κατευθύνσεων συγκλίνουν στην ενοποίηση και ακόμα πιο μακριά, συγκλίνουν στην τεχνολογία και το φυσικό πλεονέκτημα της εικόνας.
Για παράδειγμα, στον κτιριακό σχεδιασμό θεωρείται αναγκαία πια η ενσωμάτωση του home automation, με ενεργειακό έλεγχο του κτιρίου, συστήματα συναγερμού, πυρασφάλειας αλλά και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, CCTV, IoT.
Όλα αυτά, κάτω από τον έλεγχο ενός Κέντρου Λήψης όχι μόνο σημάτων συναγερμού & εικόνας αλλά και τηλεμετρικών δεδομένων (θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου ακόμα και ιατρικών δεδομένων) αφού ο πελάτης θέλει να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα τεχνολογία με το μεγαλύτερο όφελος για τον ίδιο, την οικογένειά του και ασφαλώς και την επιχείρησή του.
“Δρέπω Δάφνες¨ ή Εξελίσσομαι
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε σχέση με την κάλυψη της ανθρώπινης ανάγκης ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας, έφεραν τα ΚΛΣ στο προσκήνιο των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και τα καθιέρωσαν στην συνείδηση του πελάτη ως απολύτως αναγκαίο μέτρο προστασίας.
Κι εκεί που θα έλεγες ότι επιτέλους, όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και ο απλός πολίτης είναι έτοιμος να βάλει στα σπίτια του την σύνδεση με ένα ΚΛΣ γιατί πλέον αναγνωρίζει την ανάγκη και την σπουδαιότητα του στην καθημερινότητά του, αυτό δεν μοιάζει να είναι αρκετό. Η εποχή της εικόνας, απαιτεί “εικόνα”, να “βλέπεις” με τα μάτια του ΚΛΣ και να ελέγχεις απομακρυσμένα από το κινητό σου.