KENTAVROS Το πρώτο ελληνικό λογισμικό για διαχείριση κέντρων λήψης σημάτων συναγερμού
1997 - 1998
Αυτοματισμοί στον αγροτικό τομέα
1999
Σεισμός του ΄99 και αποφάσεις ζωής
2000-2004
Σεισμός, πλημμύρα, φωτιά...
Tαμειακή μηχανή ADMATE 257
2005 - 2010
Η ενηλικίωση του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ
2010 - 2018
Οι πλημμύρες στη Μάνδρα
2019
έως και σήμερα...
ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έλευσις νέου αίματος
Δυο χρόνια πριν την ίδρυση της εταιρείας μας, έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Φυσικής του Παν/μιου Πατρών και όντας επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Φυσικής Ατμόσφαιρας, ανέπτυξα τον πρώτο μου μικροϋπολογιστή ο οποίος αποτέλεσε και την βάση ανάπτυξης αρκετών επιστημονικών συσκευών που ακολούθησαν. Γεννήθηκε τότε η ανάγκη δημιουργίας ενός εταιρικού σχήματος με σκοπό την πώληση των παραγόμενων προϊόντων, αρχικά στο Παν/μιο Πατρών.
Το 1985 στην Πάτρα, στο ισόγειο μιας παλαιάς διώροφης κατοικίας που αποτελούσε και το φοιτητικό μας σπίτι, εγώ, ο αδερφός μου Σταύρος και η Ακριβή (σήμερα σύζυγός μου) ξεκινήσαμε ένα ταξίδι χωρίς ναύλα μεν αλλά με σαφή προορισμό την εκπλήρωση των ονείρων μας.
Ένας αδέσποτος γάτος -μόνιμα αραχτός στο εργαστήριο ηλεκτρονικών- μας έδωσε την ιδέα του πρώτου ονόματος της εταιρείας «LYNX Microsystems”
Το 1986, κατασκευάσαμε την ηλεκτρονική συσκευή κλειδώματος λογισμικού “PROSEC”, ένα προϊόν που για περισσότερα από 15 χρόνια αποτέλεσε σημαντική πηγή εσόδων της εταιρείας.
Το 1987, η εταιρεία μετονομάστηκε σε “GALAXY Microsystems” και υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία κατά την οποία μηχανοργάνωσα το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πυροβολικού Θήβας, αναπτύσσοντας κατάλληλο λογισμικό και εκπαιδεύοντας το προσωπικό στην χρήση του. Παράλληλα, αναπτύξαμε εμπορικές εφαρμογές και ασχοληθήκαμε με συσκευές αυτοματισμού γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
Το 1989, η εταιρεία πήρε το τελικό της όνομα “ORBIT Systems” και έκανε τα πρώτα της βήματα στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας.
Το 1990, μεταφέραμε τα γραφεία της εταιρείας μας στον Πειραιά, σε ένα νεοκλασικό κτίριο που μετρούσε αρκετά χρόνια στην πλάτη του.
Η δεκαετία του ’90 υπήρξε παραγωγική, περιπετειώδης και καίρια για την μετέπειτα πορεία μας. Η δεκαετία του ’90 υπήρξε η δεκαετία που γίναμε οικογένεια.
Το 1991-1992 αναπτύξαμε σύστημα ελέγχου πρόσβασης (access control) για μια μεγάλη ελληνική εταιρεία (ΤΙΤΑΝ ΑΕ), με προδιαγραφές, μεθόδους και ανάπτυξη συστημάτων και λογισμικού που στην ελληνική τουλάχιστον αγορά δεν υπήρχαν.
Λίγους μήνες πριν αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας (με τιτάνια αλήθεια προσπάθεια) τα στατιστικά Πανευρωπαϊκών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Νεανίδων με ταυτόχρονη σύνδεση σε 3 πόλεις (Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα). Το λογισμικό που αναπτύξαμε και η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε ήταν όχι μόνο πρωτοποριακή για τα χρονικά δεδομένα αλλά και σχεδόν αδύνατη αν αναλογιστούμε τους ελάχιστους πόρους που είχαμε στην διάθεσή μας.
Η δεκαετία του ΄90, ήταν δεκαετία τεχνολογικών αποφάσεων. Κάτι άλλαζε στον κόσμο της τεχνολογίας με ταχείς ρυθμούς, κάτι που ακόμα και κολοσσοί όπως η Microsoft δεν είχε οριοθετήσει και ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί.
Από την μια μέρα στην άλλη μεταπηδούσαμε σε νέα λειτουργικά περιβάλλοντα, το παλιό και το νέο δεν συνυπήρχαν πλέον αρμονικά, τεχνολογικοί ψίθυροι νέων μεθόδων προγραμματισμού, χρήστες που πλέον απαιτούσαν το «φιλικό περιβάλλον» των εφαρμογών και οργασμός ιδεών -κυρίως ανεφάρμοστων-, αλλά πάντως ιδεών.
Ανάγκη όχι μόνο να ακολουθήσουμε, αλλά και να προηγηθούμε. Πριν την έκδοση των windows, αναπτύξαμε γραφικό περιβάλλον σε …dos εφαρμογές. Το ονομάσαμε ΠΡΩΤΕΑ, και με βάση αυτό το λειτουργικό αναπτύσσαμε πλέον τις εφαρμογές μας. Ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός (object oriented) ήταν γεγονός.
Η συγκυρία εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στις αρχές του ‘90 μας οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Αναπτύξαμε λογισμικό εξομοίωσης ταμειακής μηχανής και μπήκαμε σε έναν χώρο που είχε περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης… αν δεν ήταν ακόμα αρχές του ’90.
Ακολούθησαν πολλές custom εφαρμογές για εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, για εμπορικούς αντιπροσώπους, για παραγγελιοληψία, για πολιτικούς μηχανικούς, για βέλτιστη κοπή υαλοπινάκων, για οδήγηση ηλεκτρονικών φωτεινών πινάκων, για φροντιστήρια ξένων γλωσσών, για υπολογισμό συναλλάγματος, για ταξιδιωτικά γραφεία, για αρχειοθέτηση βιβλίων και ασφαλώς λογισμικό εμπορικής διαχείρισης και Γεν. Λογιστικής.
Το 1994 αναπτύξαμε το λογισμικό Ωρομέτρησης Προσωπικού INTIME Business, ένα προϊόν που μέχρι και σήμερα στάθηκε αντάξιο του κόπου και του κόστους ανάπτυξής του.
Το 1996 οριοθετεί τη χρονιά που η εταιρεία μας εισήλθε σε έναν νέο χώρο, σ’ αυτόν τον συστημάτων ασφαλείας. Το πρώτο ελληνικό λογισμικό για διαχείριση κέντρων λήψης σημάτων συναγερμού, έπαιρνε σάρκα και οστά και ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ είχε γεννηθεί.
Την ίδια χρονιά, με αφορμή ανάληψη έργου για την Αγροτική Τράπεζα, έκατσα πάλι στα θρανία και μετεκπαιδεύτηκα στην Γερμανία στα συστήματα παραγωγής πλαστικών καρτών. Τολμούμε να πούμε ότι η 1η κάρτα της ΑΤΕΝΕΤ υπήρξε και δικό μας επίτευγμα.
Θέλοντας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας και έχοντας το μικρόβιο των ηλεκτρονικών σε «έξαρση», αναπτύξαμε και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα και αυτοματισμούς από έλεγχο πρόσβασης και θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών για την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν μέχρι χαλαζόμετρο και μονάδες ελέγχου θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τότε, η διεθνής έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα τρακτέρ, στις θεριζοαλωνιστικές μηχανές και στους εκσκαφείς, φιλοξένησε αρκετές φορές και ένα περίπτερο αλλιώτικο, που ήθελε να φωνάξει την ύπαρξή του αλλά «μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες» προσπάθησε «όσο μπορεί».
Ο Πειραιάς υπήρξε το ορμητήριό μας για περισσότερα από 10 χρόνια, και πιθανά να ήταν ακόμα αν ο σεισμός του ’99 δεν άλλαζε για μια ακόμη φορά τα σχέδιά μας, επαγγελματικά αλλά και προσωπικά.
Με τα γραφεία μας σε κτίριο που κρίθηκε «ακατάλληλο» και από μια ιδιοτροπία της τύχης που έκρινε ακατάλληλο και το σπίτι μας, η μετακόμιση ήταν μονόδρομος.
Στην περίπτωσή μας βέβαια, ο σεισμός δεν μετακίνησε μόνο τις εστίες μας, αλλά και τις αποφάσεις ζωής του καθενός μας.
Ο αδερφός μου αποφάσισε να ζήσει μια άλλη ζωή, μακριά από τον θόρυβο και την ψυχολογική φθορά της μεγαλούπολης, και επέστρεψε στις ρίζες μας επιλέγοντας το νησί καταγωγής της μητέρας μας, την Κάρπαθο.
Το τέλος του 20ου αιώνα, μας βρήκε να αναζητούμε μια νέα αρχή και με τις σταθερές μας σε κρίση.
Γεγονότα έξω από τον έλεγχό μας, (σεισμός, πλημμύρα, φωτιά… σαν να βάλθηκε η φύση να δοκιμάσει τις αντοχές μας) απαίτησαν γερά νεύρα, κοινό ισχυρό μέτωπο ανεξάντλητη υπομονή, προσαρμοστικότητα και κυρίως αισιοδοξία κι αγάπη για αυτό που κάναμε. Μεταφερθήκαμε στην Μάνδρα Αττικής, σε ένα μέρος που αγαπήσαμε και μας αγάπησε κι αυτό.
Σε μια προσπάθεια αναγέννησης από τις στάχτες μας διευρύναμε τους ορίζοντές μας και αναπτύξαμε ταμειακή μηχανή ADMATE 257, με επεξεργαστή Intel386 Embedded. Η ανάπτυξη περιλάμβανε πλήρη σχεδίαση του ηλεκτρονικού της κεντρικής μονάδας, του εκτυπωτή και των λοιπών περιφερειακών.
Το 2005 έπρεπε να παρθούν αποφάσεις για την τύχη ενός βασικού προϊόντος μας, του Κένταυρου. Αν θέλαμε να ενηλικιωθεί ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, έπρεπε να λάβουμε δραστικά μέτρα και να ακολουθήσουμε τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Ελάχιστος ύπνος, πολύ διάβασμα, αρκετές αποτυχίες, αγωνιώδης προσπάθεια να είμαστε πρώτα ή έστω ταυτόχρονα γονείς.
Τρία από τα μεγάλα κέντρα λήψης και χρόνια πελάτες μας, πίστεψαν σε μας , μας στήριξαν, και συντέλεσαν στο να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση του.
Την δεκαετία αυτή, το «μικρόβιο» της ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων σε συνδυασμό με το λογισμικό βρισκόταν και πάλι σε «έξαρση».
Η προ 20ετίας είσοδος μας στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, εδραιώθηκε όχι μόνο με την τεχνολογική αναβάθμιση του λογισμικού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ αλλά και με την ανάπτυξη νέων προϊόντων που πλαισίωναν και ολοκλήρωναν το κύριο προϊόν.
Αναπτύξαμε λογισμικό για λήψη εικόνας στα ΚΛΣ, περιπολία φυλάκων και εντοπισμό θέσης, ενώ συνεχίσαμε ανελλιπώς, να εξελίσσουμε την ναυαρχίδα της εταιρείας μας, τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ.
Οι δεκαετίες της κοινής μας πορείας (εταιρεία – σχέση- οικογένεια) ταλανίζονται από φυσικά φαινόμενα που πλέον τα θεωρούμε οικογενειακό αστείο.
Τον Νοέμβριο του 2017 και έχοντας φτιάξει την ζωή και την εταιρεία μας στην Μάνδρα Αττικής, τεράστιοι όγκοι νερού και λάσπης όρμησαν στην πόλη και σχεδόν την ισοπέδωσαν. Ανήκουμε στους τυχερούς, σ’ αυτούς που επλήγησαν αλλά όχι σ’ αυτούς που έχασαν την ζωή και τους αγαπημένους τους.
Έχοντας η πόλη χάσει τις υποδομές της, η μεταφορά μας σε άλλη πόλη ήταν απλά θέμα χρόνου.
Στην Ελευσίνα, μια από τις 5 ιερές πόλεις της Ελλάδας, δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια .
Στην οικογένεια της εταιρείας, έχει μπει «νέο αίμα». Ο γιός μας, στην ανάπτυξη εφαρμογών, η κόρη μας στην κατασκευή και διατήρηση των κοινωνικών δικτύων αλλά και νέοι άνθρωποι με όραμα, στην τεχνική υποστήριξη και στις πωλήσεις.
Μαζί τους, μέσα από την φλόγα της νεότητάς τους, με προσήλωση, επιμονή και πάθος, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και να ονειρευόμαστε.